www.iiiWe.com » کاربرد نانو در صنعت بتن

 صفحه شخصی احمد رضا زارع   
 
نام و نام خانوادگی: احمد رضا زارع
استان: فارس - شهرستان: شیراز
رشته: کارشناسی عمران - پایه نظام مهندسی: سه
شغل:  civil site manager in sirri island gas gathering and ( NGL) recovery project
شماره نظام مهندسی:  17-31-12006
تاریخ عضویت:  1389/02/04
 روزنوشت ها    
 

 کاربرد نانو در صنعت بتن بخش عمران

4

کاربرد مواد نانو در صنعت بتن
مقدمه:
مواد نانو به عنوان موادی که حداقل یکی از ابعاد آن (طول ، عرض ، ضخامت ) زیر 100nm باشدتعریف شده اند ، یک نانومتر یک هزارم میکرون یا حدود 100000 برابر کوچکتر از موی انسان است . به طور کلی ،دریک تقسیم بندی عمومی ، محصولات نانو مواد را می توان به صورتهای زیر بیان کرد•: فیلمهای نانو لایه ( Nano Layer Thin Films ) برای کاربردهای عمدتاً الکترونیکی•نانو پوششهای حفاظتی (Nano Coating ) برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی ، حفاظت در مقابل عوامل مخرب محیطی•نانو ذرات به عنوان پیش سازنده (Precursor) یا اصلاح ساز (Modifier) پدیده های شیمیایی و فیزیکی•نانولوله ها (Nanotubes) منظوراز یک ماده نانو ساختار یا واضح تر یک بدنه نانو ساختار ( Nanostructured Solid ) جامدی است که در آن انتظام اتمی ، اندازه کریستالهای تشکیل دهنده و ترکیب شیمیایی در سراسر بدنه در مقیاس چند نانو متری گسترده شده باشد .
خواص فیزیکی و شیمیایی مواد نانو (در شکل و فرمهای متعددی که وجود دارند ازجمله ذرات ، الیاف ، گلوله و . . . ) در مقایسه با مواد میکروسکوپی تفاوت اساسی دارند . تغییرات اصولی که وجود دارد نه تنها از نظر کوچکی اندازه بلکه از نظر خواص جدید آنهادر سطح مقیاس نانو می باشد .
هدف نهایی از بررسی مواد در مقیاس نانو، یافتن طبقه جدیدی از مصالح ساختمانی با عملکردبالا می باشد ، که آنها را می توان به عنوان مصالحی باعملکرد بالا و چند منظوره اطلاق نمود . منظور از عملکرد چندمنظوره ، ظهور خواصی جدید و متفاوت نسبت به خواص مواد معمولی میباشد به گونه ای که مصالح بتوانند کاربردهای گوناگونی را ارائه نمایند .
در مطالب بعدی که خواهدآمد مواد نانو ساختاری معرفی خواهند شد که با توجه به نوظهور بودن چنین موادی میتوانند تحولی شگرف در صنعت ساختمان سازی و صنایع وابسته به آن ایجاد کنند . 2. موادنانوکمپوزیت:
مواد نانو کمپوزیت بر پایه پلیمر (ماتریس پلیمری ) اولین باردرسالهای 70 معرفی شده اندکه از تکنولوژی سول- ژل(Sol-Gel) جهت انتشار (Disperse) دادن ذرات نانو کانی درون ماتریس پلیمر استفاده شده است .
هرچند تحقیقات انجام شده در دو دهه گذشته برای توسعه تجاری این موادتوسط شرکت تویوتا در ژاپن در اواخر سالهای 80 صورتگرفته است ، ولی رشته نانو کمپوزیت پلیمر هنوز در مرحله جنینی و درآغاز راه می باشد .
در این شرایط نانو آلومینا ، بهترینساختار نانوئی است که افق جدیدی را در صنعت سرامیک نویدمی دهد . زیرا کاربرد این مواد پدیده ای است که از نظرمکانیکی ، الکتریکی و خواص حرارتی به طور مناسب دارای تعادل بوده و دررشته های مختلف کاربرد دارد . از جمله می توان به چندنمونه اشاره کرد:•تکنولوژی نانوفلز آرتوناید که اخیراً به طور تجاری ، الیاف نانویی آلومینا ، انقلابی در رشته سرامیک بوجود آوردهاست . •ذرات نانویی غیر فلزمانند:نانو سیلیکا ، نانو زیرکونیا و مواد دیگر اصلاح کننده سرامیک ها می باشد .
3. بتن با عملکرد بالا ([1]HPC) :
یکی از چالشهایی که در رشته مصالح ساختمانی بوجود آمده است ، بتن باعملکرد بالا(HPC ) می باشد . این نوع بتن مقاوم از نوع مصالح کامپوزیت بوده و از نظر دوام جزو مصالح کامپوزیت و چند فازی مرکب و پیچیده می باشد . خواص ، رفتار و عملکرد بتن بستگی به نانو ساختار ماده زمینه بتن و سیمانی دارد که چسبندگی ، پیوستگی ویکپارچگی را بوجود می آورد .
بنابراین ، مطالعات بتن و خمیر سیمان در مقیاس نانو برای توسعه مصالح ساختمانی جدید و کاربردآنها بسیار حائز اهمیت می باشد . روش معمولی برای توسعه بتن با عملکرد بالا اغلب شامل پارامترهای مختلفی از جمله طرح اختلاط بتن معمولی و بتن مسلح با انواع مختلف الیاف می باشد . درمورد بتن به طورخاص ، علاوه بر عملکرد با دوام و خواص مکانیکی بهتر ، بتن با عملکرد بالای چندمنظوره (MHPC) خواص اضافه دیگری را دارا می باشد ، از جمله می توان به خاصیت الکترومغناطیسی ، و قابلیت به کار گیری در سازه های اتمی (محافظت از تشعشعات ) و افزایش موثر بودن آن درحفظ انرژی ساختمانها و ... را نام برد .
. نانو سیلیس آمورف:
در صنعتبتن ، سیلیس یکی از معروفترین موادی است که نقش مهمی در چسبندگی و پرکنندگی بتن با عملکرد بالا (HPC) ایفا می کند .
محصول معمولی همانسلیکیافیومیا میکرو سیلیکا می باشد که دارای قطری درحدود 1/0 تا 1 میلی متر می باشد و دارای اکسید سیلیسحدود 90% می باشد . می توان گفت که میکرو سیلیکا محصولی است که درمحدوده بالای اشل اندازه نانو متر جهت افزایش عملکرد کامپوزیت موادسیمانی به کاربرده می شود .
محصول نانو سیلیس متشکلاز ذراتی هستند که دارای شکل گلوله ای بوده و با قطرکمتر از 100nm یا بصورت ذراتخشک پودر یا بصورت معلق در مایع محلول قابل انتشار میباشند ، که مایع آن معمول ترین نوع محلول نانو سیلیس می باشد ، این نوع محلول در آزمایشات مشخص در بتن خود تراکم([2]SCC) به کار گرفته شده است . نانوسیلیس معلق کاربردهای چند منظوره از خود نشان میدهد مانند:
• خاصیت ضد سایش
• ضد لغزش
• ضد حریق
• ضد انعکاس سطوح
آزمایشات نشان داده اند که واکنش موادنانو سیلیس(Colloidal Silica ) با هیدرواکسید کلسیم در مقایسه با میکروسیلیکا بسیار سریع تر انجام گرفته و مقدار بسیار کم این مواد همانتاثیر پوزالانی مقدار بسیار بالای میکرو سیلیکا را درسنین اولیه دارا می باشد .
تمام کارهای انجام یافته بر روی کاربرد مواد نانو سیلیس کلوئیدی (Colloidal Nano Silica ) در بخش اصلاح خواص ریولوژی ، کار پذیری و مکانیکی خمیر سیمان بوده است . آنچه که دراینجا مطرح است نتایج اولیه محصولات نانوسیلیس با قطری در محدوده 5 تا 100 نانومترمیباشد .
5. نانو لوله هاNANOTUBES) )
همان گونه که در مقدمهمقاله مطرح شد معمولاً الیاف برای مسلح کردن و اصلاحعملکرد مکانیکی بتن بکار برده می شوند . امروزه از الیاف فلزی ، شیشه ای ، پلی پروپلین ، کربن و . . . دربتن برای مسلح کردن استفاده می شود و لیکن تحقیقات رویبتن مسلح شده توسط نانو لوله کربنی (Carbon Nanotubes ) انتشار نیافته است تا بتوان از نتایج آن برای مسلحکردن بوسیله نانو لوله ها استفاده کرد .
نانولوله کربنی توسط LIJIMA درسال 1991 کشف شده است وکارهای بسیاری بر روی ساختارنانو در بخش فیزیک کوانتوم انجام یافته است بطوری که تحقیقات نوین بر روی تکنولوژی و مهندسی نانو در سطح جهانی نقش اساسیو اصلی بازی میکند . کربن 60 و نانو لوله های نویندارای ساختاری هستند که آنها را از فولاد قویتر وبسیار سبک می کند بطوریکه می توانند خمیدگی و کشش را بدون شکستن تحمل نمایندودر آینده جایگزین الیاف کربن خواهند شد که درکامپوزیت ها به کار برده می شوند .
نانو لوله ها با توجه به تحقیقاتانجام شده در مرکز تحقیقات بتن( وابسته به موسسه ACI شاخه ایران ) ، دارای مقاومت کششی بیش از هر نوع الیاف بتنی شناختهشده می باشند و نیز نانو لوله ها خواص ویژه قابل ملاحظهحرارتی و الکتریکی از خود نشان می دهند ، بطوریکه هادیبودن حرارت آنها بیش از دو برابر الماس و هادی بودن الکتریکی آنها در حدود 1000 برابر فلز مس می باشد .
نانولوله ها طبقه جدیدی ازمحصولات می باشند که انقلابیجدید در زمینه مصالح و مواد پیشرفته را بوجود آوردهاند . یک نسل جدید از نانو کامپوزیت های چند منظوره می توانند به عنوان نانولوله های کربنی در نقش الیاف مسلح کننده مناسب آن موادمورد استفاده قرار گیرند . بنابراین نانو لوله های کربنی از اجزای کلیدی بدست آوردن هدف اصلیذکر شده در فوق به عنوان مصالح ساختمانی با عملکردبالای چند منظوره , بازی می کنند .
6. نتیجه گیری:
منظور از مقاله ارائه شده نشان دادنمصالح جدید ساختمانی و بیان مزایای استفاده از این نوعمواد در صنعت ساختمان می باشد ، البته به دلیل نو بودن این نوع مصالح زمینه های فراوانی برای کارهای نظری و عملی در دانشگاه هایکشور وجود دارد که امید است که با معرفی مصالح با ساختار نانو راه برای گام های بلندتر در اینزمینه باز شود.

یکشنبه 13 تیر 1389 ساعت 19:31  
 نظرات