صفحه شخصی احمد رضا زارع   
 
نام و نام خانوادگی: احمد رضا زارع
استان: فارس - شهرستان: شیراز
رشته: کارشناسی عمران - پایه نظام مهندسی: سه
شغل:  civil site manager in sirri island gas gathering and ( NGL) recovery project
شماره نظام مهندسی:  17-31-12006
تاریخ عضویت:  1389/02/04
 روزنوشت ها    
 

 سد های پلاستیکی بخش عمران

9

سد های پلاستیکی
تکنولوژی نسبتاً جدیدی که برای مهار آبهای سطحی به کار گرفته شده است تکنولوژی ساخت سدهای لاستیکی می باشد . قبل از این نوع سدها برای مهار و هدایت آب به سوی زمینهای وسیع و آبروها ، از دریچه های فولادی و تخته های چوبی استفاده می شد که در جلوی دریچه ها قرار می گرفت تا آب با فشار بیشتری جریان داشته باشد . در این کار نیز به نیروی انسانی نیاز بود و اگر در باز کردن این دریچه ها تأخیری روی می داد سیل ایجاد می شد و دریچه را با خود می برد .
ایده استفاده از سدهای لاستیکی اولین بار در سال 1950 توسط «ایمبرسون» مطرح شد . در سال 1965 اولین سد لاستیکی بادی در ژاپن برای ذخیره سازی آب به بهره برداری رسید .
هم اکنون در حدود 100 سد لاستیکی در آمریکای شمالی ، بیش از 1000 سد لاستیکی در ژاپن و خاور دور ، و در مجموع 2600 سد در نقاط مختلف جهان به طور موفقیت آمیز در دست بهره برداری میباشند.

کاربرد ها و مزایای سدهای لاستیکی

۱:کنترل سیلابها و تنظیم جریان رودخانه :

این کار نوسط دستگاههای الکترونیکی در اتاق کنترل و به طور خودکار انجام می گیرد . پایی آمدن رقوم سطح آب از یک سطح مشخص به معنای پایان سیلاب است ، که در این صورت دستگاه الکترونیکی کنترل ، دستور افراشتن سد را اعلام می دارد که با این اعلام کمپرسور هوا به کار افتاده و سد را باد میکند .

۲:کنترل رسوب رودخانه :

از آن جا که سکوی بتنی محل استقرار سد لاستیکی ، در کف رودخانه و هم تراز با بستر آن کار گذاشته می شود ، در هنگام خواباندن سد ، شرایط رودخانه مانند شرایط قبل از احداث سد لاستیکی است . این ویژگی باعث می شود که پشت سدهای لاستیکی را رسوب پر نکند ، زیرا در هنگام وقوع سیل که بیشترین بار رسوب گذاری رودخانه است ، سد به صورت اتوماتیک به حالت خوابیده در می آید و رودخانه شرایط طبیعی پیدا می کند .

موارد استفاده از سدهای لاستیکی :

1. کنترل سد و حفاظت ساحلی در برابر فرسایش .
2. نصب بر روی بندها و سدها به منظور افزایش ارتفاع آنها و کمک به تولید برق .
3. کاهش آلودگی آب .
4. افزایش ظرفیت ذخیرة سدها .
5. مسائل تفریحی از قبیل شنا ، قایق رانی ، ...
6. جلوگیری از نفوذ آب شور دریا به هنگام مد به ساحل .
7. ...

مزایای اقتصادی سدهای لاستیکی نسبت به موارد جایگزین:


از جمله مزایای اقتصادی این سد ها نسبت به موارد جایگزین شده عبارتند از :
1. سدهای لاستیکی به فونداسیون پیچیده ای نیاز ندارند .
2. این سد ها می توانند تا دهانه ای به طول 100 متر اجرا شوند .
3. این سدها به حداقل حفاظت و نگهداری نیاز دارند . قسمت عمدة تعمیرات مربوط به سیستمهای مکانیکی سد می باشد . تعمیر و نگهداری بدنة سد نیز شباهت بسیاری به تعمیر لاستیک اتومبیل دارد و در صورت سوراخ شدن بدنة سد آن را مانند لاستیک اتومبیل پنچر گیری می کنند .
4. انعطاف پذیری سد در مقابل زلزله .
5. نصب و ساختن بسیار سریع .

اجرای سدهای لاستیکی :

سدهای لاستیکی از یک تیوپ هوا که به یک بستر متصل می شود تشکیل شده است ، انواع قدیم سدهای لاستیکی FABRI DAM نامیده می شد که به در آنها مخلوط آب و هوا برای متورم کردن تیوپ استفاده می شد ، در حال حاضر از سدهایی به نام INFLATABLE DAM استفاده می گردد یعنی سدهایی که قابل باد شدن می باشند .
ساختمان سدهای لاستیکی را می توان متشکل از سه بخش دانست :
1. بدنة سد ( RUBBER DAM BODY )
2. بستر سد و تجهیزات مهار
3. سیستم کنترل و بهره برداری

شنبه 23 مرداد 1389 ساعت 09:41  
 نظرات    
 
محمد رضا دهقانی 22:53 شنبه 23 مرداد 1389
6
 محمد رضا دهقانی
با عرض سلام خدمت جناب مهندس / بنده شنیدم که در شمال کشور از این فناوری استفاده شده / در صورتی که اطلاعاتی در این زمینه دارید متشکر می شود اگر آن ارائه دهید / موفق پیروز باشید .
سید جواد هاشمی اونجی 10:00 دوشنبه 25 مرداد 1389
7
 سید جواد هاشمی اونجی
به توضیحات آقای مهندس می بایست این را اضافه کنم که این سدها در مقایسه با موارد مشابه مثل بندهای انحرافی اقتصادی نیستند اما توجیه پذیری انها در مدت زمان بهره برداری و هزینه های بهره برداری است بویژه اگر هدف ساخت سد قایقرانی و استفاده های تفریحی باشد. در مناطق سردسیر که احتمال یخ زدگی وجود دارد تنها سدهای بادی قابل استفاده هستند اما در مناطق گرمسیر و البته پرآب ، سدهای آبی مناسبترند.در شمال کشور اخیرا در ساری سدی دو دهنه با ارتفاع 5/2 متر و طول هر دهنه 60 متر ساخته شده و در حال بهره برداری است.همچنین در خواجه نفس استان گلستان قبلا هم سدهایی در آرمیچ کلا و عرب خیل ساخته شده است.
محمد رضا دهقانی 00:49 سه شنبه 26 مرداد 1389
1
 محمد رضا دهقانی
کمال تشکر رو از جناب مهندس هاشمی دارم /.
رضا چراغی 20:15 شنبه 30 مرداد 1389
2
 رضا چراغی
البته بستگی به شرایط اقلیمی آن منطقه دارد.